Prikupljanje podataka u Bitlisu (Turska) – 18.04.2024. – 23.04.2024.

U sklopu trogodišnjeg Erasmus+ projekta Strategic Partnerships in Higher Education – Intelligent Methods for Structures, Elements and Materials (akronim: IM4StEM), u razdoblju od 18. travnja 2024. do 23. travnja 2024. provedeno je prikupljanje podataka za zgrade u Bitlisu.

Dinamička obilježja postojećeg fonda zgrada u središtu grada dobivena su uz sudjelovanje
studenata preddiplomskog i diplomskog studija Sveučilišta Bitlis Eren, Fakulteta inženjerstva i arhitekture, Odjela za građevinarstvo. Najmanje 10 studenata sudjelovalo je u ovoj aktivnosti prikupljanja podataka o zgradama provedeno pod nadzorom jednog profesora sa Sveučilišta Bitlis Eren, prof. dr. Ercana Işıka, jednog profesora sa Sveučilišta u Transilvaniji, izv. prof. Dorina Radu, jednog profesor sa Sveučilišta u Novom Sadu, izv. prof. Borka Bulajića, te dvoje profesora sa Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Emmanuela Karla Nyarka i prof. dr. sc. Marijane Hadzima-Nyarko.

Bitlis je povijesni grad izgrađen na bosporskim prolazima koji povezuju Istočnu Anatoliju s
Jugoistočnom Anatolijom, smješten između 41°33′–43°11′ istočne geografske dužine i 37°54′-38°58′ sjeverne geografske širine, okružen planinama. Provincija Bitlis nalazi se u seizmički vrlo rizičnom području. Provincija, koja se nalazi unutar bazena jezera Van, pod utjecajem je potresa koji mogu biti uzrokovani rasjedima koje sadrži i rasjedima u njenom neposrednom području. Potresi koji će se dogoditi posebno u provincijama Van, Muş i Bingöl izazvat će značajne posljedice u pokrajini. Armiranobetonske konstrukcije čine dominantni urbani fond zgrada u središtu grada Bitlisa. U ruralnim područjima dominantan građevinski fond čine zidani objekti. Konkretno, nakon potresa u Vanu 2011., proces urbane transformacije vezan
uz armiranobetonske konstrukcije započeo je u središtu grada i još uvijek traje. Dok se općenito preferiraju srednje visoke armiranobetonske zgrade, posljednjih godina došlo je do povećanja broja katova, a time i visine zgrada u ovih nekoliko zgrada. Međutim, udio takvih građevina među svim građevinama prilično je nizak. Može se reći da je TOKI, službena državna institucija u stambenom sektoru u Turskoj, dao značajan doprinos urbanoj transformaciji u pokrajini. Ova ustanova izgradila je mnoge niske zgrade koje nemaju nikakvih nepravilnosti. Mali broj katova, odsutnost konstrukcijskih nepravilnosti i korištenje armiranobetonskih posmičnih zidova u njihovoj konstrukciji znači da ove konstrukcije imaju vrlo visoku otpornost na potres. U posljednjih 20 godina zidana gradnja u središtu grada gotovo je napuštena. Većina zidanih objekata ispitanih u okviru ovog projekta su tradicionalne bitliške kuće građene u zidanom stilu. Ove su objekte izgradili lokalni majstori i radnici u skladu sa željama vlasnika zgrade, bez ikakvih inženjerskih usluga.

O provedenoj aktivnosti su objavljene vijesti na službenoj stranici Sveučilišta u Bitlisu:

https://www.beu.edu.tr/Haberler/avrupa-ulkelerinden-gelen-akademisyenler-ve-turk-
akademisyenler-bitlis-eren-universitesinde-bulustu

Podijeli: