Prikupljanje podataka o oštećenim zgradama na području regije Kahramanmaras u Turskoj (potres 06.02.2023.) – 24.04.2024. – 28.04.2024.

U sklopu trogodišnjeg Erasmus+ projekta Strateška partnerstva u visokom obrazovanju – Intelligent Methods for Structures, Elements and Materials (akronim: IM4StEM), prikupljanje podataka za oštećene zgrade u regiji pogođenoj potresima u Kahramanmaraşu 6. veljače 2023. provedeno je u razdoblje od 24. travnja 2024. do 28. travnja 2024.

Učinci potresa na konstrukcije u naseljima pogođenim potresom u Kahramanmaraşu 6. veljače, koji je bio katastrofa stoljeća za Tursku, procijenjeni su kao rezultat promatranja na terenu. Podaci su prikupljeni s oštećenih zgrada. Prikupljanje podataka o zgradama provedeno je pod nadzorom jednog profesora sa Sveučilišta Bitlis Eren, prof. dr. Ercana Işıka, jednog profesora sa Sveučilišta u Transilvaniji, izv. prof. Dorina Radu, jednog profesora sa Sveučilišta u Novom Sadu, izv. prof. Borka Bulajića, te dvoje profesora sa Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Emmanuela Karla Nyarka i prof. dr. sc. Marijane Hadzima-Nyarko.

Podaci o oštećenim zgradama prikupljeni su kao rezultat terenskih promatranja u naseljima Kahramanmaraş, Pazarcık, Nurdağı, Hassa, Kırıkhan, Islahiye, Hatay i Adıyaman, naselja
koja su najviše pogođena potresima. Osim toga, provedena su površinska istraživanja u selu
Çiğli u pokrajini Kahramanmaraş, koje je jedno od mjesta gdje su učinci potresa najviše
uočeni na zemlji. Osim toga, obavljen je pregled novih stambenih zgrada izgrađenih nakon
potresa u provinciji Hatay te su dobivene informacije o projektima.

 

Podijeli: