Sudjelovanje na Festivalu znanosti

Festival znanosti je manifestacija koja ima za cilj približiti znanost javnosti kroz informiranje o
djelatnostima na području znanosti, poboljšati javne percepcije znanstvenika te motivirati mlade ljude
za istraživanje i stjecanje novih znanja. Organizatori Festivala su: Sveučilišta u
Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom.
Festival znanosti održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike
Hrvatske, i uz sufinanciranje Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo i Ministarstva kulture i medija.

Festival znanosti održava se u Hrvatskoj održava svake godine od 2003. godine krajem travnja. Festival znanosti 2024. održan je u razdoblju od 24.04.2024. do 27.07.2024. Kao i prethodnih godina, cilj mu je bio premostiti jaz između znanosti i javnosti, informirati sudionike o najnovijim aktivnostima i spoznajama u znanosti i umjetnosti, poboljšati percepciju javnosti o znanstvenicima te potaknuti mlade na istraživanje i stjecanje novih znanja. Središnja tema ovogodišnjeg festivala znanosti bila je INTELIGENCIJA. Na festivalu znanosti 2024. sudjelovali su i članovi projektnog tima IM4StEM. Marijana Hadzima-Nyarko i Silva Lozančić s GRAFOS-a te Petra Pejić s FERIT-a sudjelovale su na ovogodišnjem Festivalu znanosti s prezentiranim posterom pod naslovom “Umjetna inteligencija u građevinarstvu”. Ovogodišnja tema je usko povezana s aktivnostima projekta IM4StEM, u kojem će se provoditi ocjena potresne oštetljivosti i procjena potresnog rizika, koji su temelj za upravljanje katastrofama, odnosno za prevenciju potresnog oštećenja i upravljanje potresnim rizikom. IM4StEM nudi konkretna rješenja oporavka od potresnih
razaranja u vidu istraživanja i ispitivanja zbrinjavanja građevnog otpada nastalog zbog djelovanja potresa, odnosno njegovim recikliranjem. U sklopu projekta provest će se i ispitivanja novih recikliranih građevnih materijala – biomorta za koji će se koristiti otpadni pepeo iz biomase te reciklirane opeke iz građevnog otpada.

Tijekom projekta IM4StEM razvit će se moduli koji će primjenjivati umjetnu inteligenciju (UI) za predikciju:

  • potresne oštetljivosti postojećih zgrada
  • nosivosti zida od reciklirane opeke
  • čvrstoća recikliranih materijala.

 

UI algoritmi analiziraju podatke koji se odnose na čimbenike okoliša: potrošnju energije, emisiju ugljika
i gospodarenje građevinskim otpadom, radi procjene i optimizacije utjecaja građevinskih projekata na
okoliš. To promiče održivost, uštedu, smanjivanje i recikliranje otpada i usklađuje se s praksama zelene gradnje i smanjivanju utjecaja na okoliš.

Poster - “Umjetna inteligencija u građevinarstvu”

Podijeli: